donderdag 18 maart 2021

Gougères: delicieuze Franse kaassoesjes voor bij de borrel!

Vrijdag is bij ons in huis de bakdag bij uitstek. Elke vrijdag probeer ik - vaak samen met mijn man - iets lekkers te bakken voor het weekend. Gezellig! En lekker natuurlijk!

Je hebt waarschijnlijk al opgemerkt dat we de laatste paar weken behoorlijk in de soesjes-mood zijn. Afgelopen vrijdag gingen we nog even door op dat thema. 

Er stonden kaassoesjes op het menu. Franse kaassoesjes om precies te zijn! 


Gougères. Klinkt dat niet fantastique?!

De soesjes lukten geweldig. Vanbuiten waren ze heerlijk krokant, terwijl ze aan de binnenkant nog lekker smeuïg waren. Met de smaak zat het ook wel goed: ik had een ruime hoeveelheid pikante oude kaas door het soezendeeg geroerd. En flink wat versgemalen zwarte peper en een niet te zuinige snuf cayennepeper.  

Vrijdagavond was het driedubbel genieten: een Franse Netflix-serie (Dix pour cent; Lupin is trouwens ook een aanrader!), Franse rode wijn én Franse soesjes! Hoezo leven als god in Frankrijk?! 

In dit blog vertel ik je alles over onze geliefde gougères en allicht volgt het recept. Maar eerst even een foto om jullie vast lekker te maken!



Recept: zo maak je zelf gougères, delicieuze Franse kaassoesjes voor bij de borrel!


Over kaassoesjes en gougères


Zeg je in Nederland 'kaassoesjes', dan denkt vrijwel iedereen meteen aan kleine soesjes gevuld met een romige kaascrème. 

Zeggen de Fransen 'kaassoesjes' - allez, daar hebben ze het natuurlijk over 'choux au fromage' - dan stellen ze zich daar een heel ander hapje bij voor. In Franse kaassoesjes zit geen vulling. De fromage gaat daar door het soezendeeg heen!

'Gougères' is de naam die de meeste Fransen gebruiken voor hun favoriete choux au fromage.  


Welke kaas gebruik je voor je gougères?


Gougères halen hun smaak vrijwel helemaal uit de gebruikte kaas. Daarom mag die kaas best pittig zijn! Denk aan gruyère, comté, Parmezaanse kaas, oude Goudse of reypenaer. 

Zorg er wel voor dat de kaas geraspt is; zo roer je hem makkelijk door het soezendeeg.

Tip: strooi ook nog wat extra kaas over de soesjes heen voordat ze de oven in gaan. Zo worden ze nog intenser van smaak! 


Wat drink je bij je gougères?


De meest voor de hand liggende optie is rode wijn! Denk aan beaujolais, pinot noir of côtes du Rhône.

Maar ook een chablis smaakt er heerlijk bij. En natuurlijk champagne! 

Ook erg lekker: een glas rode port.

Liever geen alcohol? Ik drink bij mijn gougères graag thee, veel thee, in zo'n grote halve-liter-mok! Het lekkerste zijn een darjeeling of een ceylon melange. 


Hoe maak je gougères?


Onder de volgende foto vind je het complete recept. 

Heb je nog nooit eerder soezen gebakken? Dan raad ik je aan eerst een van mijn vorige blogs te lezen: de Grote Soezen-Q&A! Daarin vind je 101 tips voor de allerlekkerste soesjes


Bon appétit!



Gougères: delicieuze Franse kaassoesjes voor bij de borrel!


Gougères: delicieuze Franse kaassoesjes voor bij de borrel! 


Ingrediënten voor 70 à 75 gougères:

  • 100 gram water
  • 100 gram volle melk
  • 80 gram roomboter in plakjes
  • 1/2 theelepel zout
  • 125 gram patentbloem
  • 4 eieren (L)
  • 100 gram geraspte oude Goudse kaas + 50 gram extra voor het garneren van de kaassoesjes
  • versgemalen zwarte peper
  • een flinke snuf cayennepeper

Extra:

  • bij voorkeur 2 bakplaten
  • bij voorkeur 2 siliconenmatjes
  • eventueel een beetje margarine en 2 stukken bakpapier als je geen siliconenmatjes hebt
  • bij voorkeur een (wegwerp)spuitzak met een glad spuitmondje met een opening van 1,2 cm

Bereiding: 

  1. Doe het water, de melk, de boter en het zout in een pan. Breng het geheel rustig aan de kook. De boter moet gesmolten zijn voordat het mengsel kookt; anders kan er te veel water verdampen.
  2. Neem de pan van het vuur en voeg in één keer de bloem toe. Roer het geheel goed totdat de bloem helemaal is opgenomen en het mengsel egaal is. 
  3. Nu mag de pan terug op het vuur. Draai het vuur middelhoog. 
  4. Ga verder met roeren, ongeveer 3 minuten. Langzaam maar zeker zal de bloem garen. Dat zie je doordat de deegbal af en toe heel licht begint aan te bakken aan de bodem van de pan. Roer dit meteen los. Je hoort ook een sissend geluid. 
  5. Na 3 minuten is het kookdeel van je bereiding klaar. Doe het deeg over in een kom en laat het een paar minuten afkoelen. 
  6. Verwarm de oven (conventionele oven met boven- en onderwarmte) voor tot 200°C.
  7. Voeg het eerste ei toe. Nu wordt het hard werken, want het doorroeren van het ei is best een zware klus. Voeg het tweede ei pas toe als het deeg volledig glad en egaal is. 
  8. Voeg zo ook het derde en het vierde ei toe. 
  9. Roer 100 gram geraspte kaas en lekker wat zwarte peper en cayennepeper door het soezendeeg. 
  10. Leg een siliconenmatje op je bakplaat.
  11. Heb je geen siliconenmatje, smeer dan je bakplaat in met een beetje margarine. Knip een mooi passend stuk bakpapier af en 'plak' dat op de margarine; zo blijft je papier mooi liggen als je je kaassoesjes gaat spuiten en krullen de randen van het papier niet op.
  12. Doe het spuitmondje in de spuitzak. Vul de spuitzak met het soezendeeg.
  13. Spuit bolletjes deeg met een doorsnede van ±3 cm op het siliconenmatje of het bakpapier. Spuit de bolletjes ver uit elkaar, want ze gaan in de oven behoorlijk rijzen! Zitten er opstaande puntjes op je deegbolletjes? Die kun je even platdrukken met een vochtig lepeltje. Heb je geen spuitzak? Leg dan kleine hoopjes deeg op de bakplaat met behulp van twee theelepeltjes.
  14. Leg op elk deeghoopje een paar stukjes geraspte kaas. 
  15. Plaats de bakplaat in de oven en bak je soesjes in ±18 minuten goudbruin en gaar. Open de ovendeur niet tijdens het bakken. Wel kun je eventueel de laatste 5 minuten de oven 30° lager draaien als de soesjes te snel bruinen.
  16. Je soesjes zijn klaar als ze stevig en licht aanvoelen. Neem ze van de bakplaat en leg ze op een rooster.
  17. Je hebt zo veel soezendeeg dat je er meerdere bakplaten met soesjes van kunt bakken. Ik vind het handig met twee bakplaten te werken, die ik om en om volspuit met soesjes. Nog een belangrijk advies: bak nooit meer bakplaten boven elkaar, maar bak ze ná elkaar! 
  18. Eet je soesjes warm, lauw of koud. Allemaal even lekker! 

Tip:

Ben je een groot fan van hartige soesjes? Probeer dan ook eens mijn soesjes gevuld met roerei met gerookte zalm


Recept: zo maak je zelf hartige soesjes gevuld met roerei en gerookte zalm


Geen opmerkingen: