donderdag 4 maart 2021

Alles wat je moet weten over soezen bakken én zo maak je zelf de allerlekkerste!

Soezen! Bak jij ze ook weleens, net zoals ik?

En sta je dan ook altijd met je neus op de ovendeur naar binnen te gluren om je te verbazen over de magie die zich daarbinnen afspeelt?

Het is echt een klein wondertje: je neemt een bakplaat, spuit er een aantal kleine dikvloeibare bolletjes deeg op zonder rijsmiddel erin, schuift alles de oven in en... wat gebeurt er? Binnen een paar minuten beginnen die bolletjes als gekken te rijzen en uit te zetten! Ze worden wel drie keer zo groot! 

Snijd je ze na het bakken open, dan blijkt ook nog eens dat het eerst zo compacte deeg helemaal hol is geworden vanbinnen. Hoe heeft dat rijsmirakel zich kunnen voltrekken?! 

Ben je nieuwsgierig naar het antwoord op die vraag? Ik zocht het voor je uit! 

Scroll maar snel door! Want hieronder vind je mijn 'Grote Soezen-Q&A'! 

Met daarin alle vragen die je maar kunt bedenken over soezen. En alle antwoorden natuurlijk! Dus ook het antwoord op je soezen-rijs-vraag! 

En vanzelfsprekend geef ik je hét recept voor zelfgebakken soezen

Dat worden vast en zeker de allerlekkerste nu je alles over soezen weet! Mislukten je soezen vroeger weleens? Na vandaag overkomt je dat nooit meer! 


Recept: alles wat je moet weten over soezen bakken én zo maak je zelf de allerlekkerste!



De Grote Soezen-Q&A!



Wil je graag alles weten over soezen? Lees dan vooral door! Of klik snel op de vragen die je het meest intrigeren!


Wie bakte de eerste soes?


De geschiedenis van de soes begint in het zestiende-eeuwse Frankrijk. Maar de kok die het eerste gebak maakte dat een beetje op een soes leek was frappant genoeg geen Fransman, maar een Italiaan!

Dat zit zo: op haar veertiende verhuisde de adellijke Catharina de' Medici vanuit Florence naar Parijs om daar met de toekomstige Franse koning Hendrik II te trouwen. Zoals toen gebruikelijk was, ging ze niet alleen: ze nam een hele hofhouding mee. Inclusief een aantal koks!

Zeven jaar later bedacht haar kok Panterelli een gateau die hij maakte van een warm deeg, dat hij uitholde en vulde. Hij noemde zijn nieuwe deeg toen nog geen pâte à choux (Frans voor soezendeeg), maar gaf het gebak zijn eigen naam: pâte à Panterelli.

Het originele recept veranderde in de eeuwen(!) die volgden nog regelmatig; het werd steeds meer vervolmaakt. Pas in de achttiende eeuw bakte de - deze keer wel Franse - patissier Avice de soesjes die we nu nog steeds kennen. 

Eigenlijk was het dus deze Avice die de eerste echte soes bakte! 

Interessant: net als tegenwoordig werden er toen in Frankrijk niet alleen zoete, maar ook hartige soezen gebakken! Dat blijkt uit een kookboek van Menon uit 1746, genaamd La Cuisinière bourgeoise. In dat boek staat een recept voor wat Menon 'Ramequins' noemde. Als je het recept goed leest, kun je niet anders dan de conclusie trekken dat het hier om hartige kaassoesjes gaat!  

Tip: op Google Books kun je dit hele boek inzien!             


Oud Frans recept voor Ramequins, kaassoesjes!


Hoe komt de soes aan zijn naam?


Het Nederlandse woord soes komt van het Franse pâte à choux, soezendeeg. De Franse bedachten deze naam omdat ze vonden dat een soes wel heel veel leek op een kleine kool, choux!


Welke soorten soezen kennen we allemaal?


Misschien wel de allerberoemdste soes van de wereld is de Franse éclair, een langwerpige soes meestal gevuld met banketbakkersroom en afgewerkt met een krokant laagje chocolade of een glanzend glazuur. Letterlijk betekent éclair bliksemschicht. Het is niet duidelijk of het gebakje deze naam te danken heeft aan de bliksemachtige glinstering van het glazuur of aan het feit dat het bliksemsnel gegeten wordt...

Serveer je kleine soesjes als dessert en overgiet je ze met warme chocoladesaus, dan mag je ze heel chic profiteroles noemen! Profiteroles vul je met slagroom, banketbakkersroom of - wat mij betreft het allerlekkerste - met vanilleroomijs! 

Heb je weleens gehoord van chouquettes? Dat zijn verrukkelijke kleine Franse soesjes die voor het bakken bestrooid worden met kleine korreltjes parelsuiker. Chouquettes worden niet gevuld en smaken dus heerlijk licht.

Nu ik zo mijn lijstje aan het samenstellen ben, lijkt het wel alsof alle soezenvarianten uit Frankrijk komen. Hier is er nog zo eentje: de gougères. Geen zoete soesjes deze keer maar hartige: er gaat een flinke hoeveelheid kaas door het soesjesbeslag! Misschien zijn dit wel de soesjes die Menon op het oog had toen hij het bovenvermelde recept voor Ramequins aan het papier toevertrouwde...

Ook de prachtige religieuses zijn Frans. Kleine nonnetjes, zoals ze letterlijk heten. En ze lijken ook wel een beetje op nonnetjes: twee soesjes, beide met chocoladeglazuur, boven op elkaar (de bovenste iets kleiner dan de onderste) met daartussen een prachtig gespoten kraagje van room. 


Prachtige religieuses van de Franse bakker

En dan is er nog het soesje dat speciaal bedacht werd ter ere van een wielerwedstrijd en daarna wereldberoemd werd, misschien nog wel beroemder dan de wielerklassieker! De wedstrijd waar ik het over heb ging van Parijs naar Brest en daarna weer terug. Het gebakje heet dus ook heel toepasselijk een Paris-Brest. Het heeft een ronde vorm; wij zouden zeggen een donut-vorm, maar de vorm was bedoeld als een fietswiel. De soesjes worden na het bakken doorgesneden en gevuld met een heerlijke pralinécrème.  


Maar zijn er dan geen typisch Nederlandse soezen?


Natuurlijk wel! Wie kent niet onze moorkop, een vrij grote soes gevuld met slagroom en gegarneerd met chocoladefondant, een mooie rozet slagroom en een zoet stukje fruit?! De naam moorkop komt van de rozet slagroom, die de vorm zou hebben van een Moorse tulband.  

Bossche bollen hebben wel wat weg van moorkoppen, maar zijn toch echt wezenlijk anders. De grootste verschillen?

  • Bossche bollen zijn nog groter!
  • Bossche bollen worden niet doorgesneden om ze te vullen: ze worden gevuld via een gaatje aan de onderkant
  • Bossche bollen worden - helemaal! - bedekt door een laagje chocolade, geen chocoladefondant dus
  • en daar gaat geen toefje slagroom bovenop   
De bekendste Bossche-bollen-bakker is Jan de Groot uit Den Bosch! 



Welke beroemde taarten bestaan uit soezen?


De mooiste soezentaart is ongetwijfeld de croquembouche! Je kent de torenhoge soesjestaart met het grote wow-effect vast wel van allerlei bakwedstrijden op televisie. Met banketbakkersroom gevulde soesjes worden opgestapeld rondom een spits toelopende kartonnen kegel. Ze worden aan elkaar vastgeplakt met karamel. De naam croquembouche (croque en bouche) betekent lekkerlijk 'kraakt in de mond'; en dat 'kraken' komt natuurlijk door de krokante karamel. Ik heb me nog nooit aan het bakken van een croquembouche gewaagd, maar mocht je daar wel zin in hebben, ga dan even naar de website van Laura's Bakery

Bijna even bewerkelijk is de Saint-Honoré. De taart bestaat uit een bodem van bladerdeeg met daarop aan de buitenkant een krans van kleine gevulde soesjes en in het midden slagroom. De soesjes worden aan de bovenkant bestreken met karamel. Het verhaal gaat dat de taart in 1846 bedacht is door de gerenommeerde bakker Chiboust die een zaak runde in de Rue Saint Honoré. Behalve dat de naam van zijn taart verwijst naar zijn adres, droeg Chiboust het gebak ook nog eens op aan de schutspatroon van de bakkers. Saint Honoré dus! 


Van wat voor soort deeg bak je soezen?


Van soezendeeg natuurlijk! Haha, maar even alle gekheid op een stokje: dat is dus echt een heel speciaal deeg! 

Soezendeeg is namelijk een warm deeg, dat bereid wordt in een pan op het vuur. Daarom wordt soezendeeg ook wel een kookdeeg genoemd! 


Wat is een kookdeeg precies?


Een kookdeeg is geen deeg dat gekneed moet worden zoals bijvoorbeeld een brooddeeg, maar een deeg dat, voordat het gebakken wordt, onder stevig roeren moet worden gegaard in een pan.

Een standaard kookdeeg bestaat uit twee delen vocht (water en/of melk) een deel boter, een deel bloem twee delen ei en een snufje zout. 

Kookdeeg is vrij dik van substantie en helemaal niet luchtig. Het deeg bevat geen traditioneel rijsmiddel als bakpoeder, baking soda of gist. 


Hoe maak je een kookdeeg of soezendeeg?


Voor de complete bereiding verwijs ik je naar het recept onder dit blog. Wel zal ik hier een aantal detailvragen beantwoorden die belangrijk zijn voor het welslagen van je soezen.


Bak je soezen met melk of met water?


Soms kom je recepten tegen van soezendeeg met alleen melk of alleen water, maar meestal wordt er een combinatie van beide voorgeschreven. 

Het maakt behoorlijk wat uit of je melk of water gebruikt. 

Soezen met alleen water worden steviger en krokanter dan soezen met melk. Bovendien rijzen ze hoger. Heel grote soezen worden daarom met water gebakken. Denk aan Bossche bollen. Voor grote soezen wordt ook vaak een deel van de patentbloem vervangen door broodbloem. Daar zitten meer gluteneiwitten in, die ook weer zorgen voor een steviger deeg. 

In melk zitten eiwitten en lactose (melksuiker). Die kleuren bruin tijdens het bakken in de oven. Wil je mooie goudbruine soezen, dan moet je dus wat melk aan het deeg toevoegen. De melk zorgt er ook voor dat de soezen wat zachter en malser worden.

Wil je beste van twee werelden - redelijk stevige én malse goudbruine soezen - bak dan je soezen met half water en half melk


Moet je zout toevoegen aan soezendeeg?



Je ziet het vaak staan in recepten voor gebak, ook voor zoet gebak: 'Voeg een snufje - of een flinke snuf - zout toe aan het beslag of het deeg'. Dat advies geldt ook voor soezen.

Het zout in soezendeeg heeft meerdere functies. 

In de eerste plaats zorgt een beetje zout ervoor dat de smaken van het gebak versterkt worden. Met een beetje zout in het deeg haal je zelfs de zoete smaak van een soezenvulling op! 

Verder zorgt zout voor een betere glutenstructuur en meer elasticiteit in je gebak. Daardoor rijst het beter in de oven en zakt het niet in elkaar na afkoeling.

Het antwoord op de vraag hierboven luidt dus: ja! Voeg altijd wat zout toe aan je soezendeeg ook al wil je je soezen vullen en garneren met iets zoets! 


Hoe komt het dat soezen zo mooi rijzen zonder dat er een rijsmiddel in het deeg zit?


Soezen rijzen niet door een toegevoegd rijsmiddel, maar door het water dat in het deeg zit! Doordat je je soezen bakt op een hoge temperatuur (210°C), verandert dat water snel in waterdamp. Waterdamp heeft veel meer ruimte nodig dan water - hij zet uit - en blaast zo je soezen als het ware op

Door de hitte stollen tegelijkertijd de eiwitten; het eiwit uit de eieren en het gluteneiwit uit de bloem. De gestolde eiwitten maken de wanden van de soes stevig, zodat de luchtbelletjes in de soes gevangen worden en de soes mooi hoog wordt én blijft.

Door de fantastische samenwerking van het water en de eiwitten in het deeg worden je soezen dus prachtig hol: een mooi voorbeeld van 1+1=3!

Dat alles gaat echter niet zomaar: je moet je deeg op de juiste manier bereiden voor het beste resultaat.

Als je soezendeeg maakt breng je eerst water - en eventueel melk - aan de kook samen met boter en zout. Daar voeg je in één keer al de bloem uit het recept aan toe. Je roert de bloem van het vuur af door het vocht en dan zet je de pan weer terug op het vuur. 

Daarna komt een fase die heel belangrijk is voor het rijzen: je blijft stevig roeren in het deeg terwijl je het verwarmt. Daardoor gaart de bloem in het deeg. En dat is precies wat je wilt!

Als na een minuut of drie roeren de bloem gaar is, laat je je deeg even afkoelen. En dan is het eindelijk tijd om de voor de rijs zo noodzakelijke eiwitten - in de vorm van eieren - toe te voegen!

De clou van het verhaal is: goed gegaard deeg kan meer ei, en dus ook meer eiwit, opnemen


Soezenbakinstructies uit een oude Larousse van de Gastronomie


Waarom moet je soezendeeg een beetje laten afkoelen voordat je het ei erdoorheen roert?


Je hebt vast weleens een ei gebakken. Wat gebeurt er als je een ei breekt in een warme pan? Het stolt vrijwel meteen!

Dat wil je natuurlijk niet als je soezendeeg maakt. Het ei moet mooi egaal opgenomen worden in het deeg; niet in de vorm van kleine stukjes roerei.

Je kunt je soezendeeg gewoon in de pan laten zitten waarmee je begonnen was, het deeg van het vuur af een beetje laten afkoelen en dan een voor een de eieren erdoorheen roeren. Maar als je een pan hebt die de warmte lang vasthoudt kan het gebeuren dat een beetje ei dat op de bodem van de pan terechtkomt stolt. Dan krijg je alsnog stukjes ei in je deeg. Daarom is het aan te raden je deeg na het koken even over te doen in een koude kom.


Hoe weet je wanneer je voldoende ei hebt toegevoegd aan je soezendeeg?


Over het algemeen voeg je aan soezendeeg ongeveer evenveel gram ei (gemeten zonder eierschaal) toe als vocht. Grofweg is dat 1 ei per 50 gram water en/of melk. De crux zit hem in de woorden 'ongeveer' en 'grofweg'. Laat ik dat nader uitleggen.

Je voegt je eieren altijd een voor een toe. Elk ei moet eerst helemaal opgenomen zijn in het deeg voordat het volgende ei erbij  mag. 

Alleen, het laatste ei uit het recept kun je beter niet in één keer toevoegen. Breek het ei eerst in een kopje en klop het los. Voeg een beetje ei toe en roer. Kijk daarna of er nog meer ei nodig is. 

Maar hoe weet je of er nog meer ei nodig is? Je wilt voor het hoog worden van de soezen zo veel mogelijk ei toevoegen, maar te veel ei geeft een te slap deeg dat later gaat uitzakken op de bakplaat en juist lage soezen oplevert... 

Als je nog nooit eerder soezen gebakken hebt, dan weet je allicht niet hoe dik een goed soezendeeg behoort te zijn. Om dat te bepalen hebben de Fransen een trucje bedacht. 

Schep wat soezendeeg op je spatel en houd de spatel horizontaal boven de kom. Het deeg gaat er dan een beetje van afglijden. Goed deeg hangt in een soort V-vorm van de spatel af. Dat wordt in het Frans een bec d'oiseau genoemd, een vogelbek. Is het deeg nog iets te dik om een mooie V-vorm te geven, roer er dan nog een beetje ei doorheen. 

Hoe zo'n vogelbek er uitziet zie je op de onderstaande verhelderende foto die van de website van Gwenn's Bakery komt.  


Bec d'oiseau soezendeeg


Bak je soezen op een ingevette bakplaat of kun je beter bakpapier of een siliconenmatje gebruiken?


Voordat je je deeg op de bakplaat legt of spuit, moet je eerst je bakplaat klaarmaken; als je je deeg rechtstreeks op de bakplaat spuit, blijven de soezen er straks aan vastplakken. Omdat de boter van een invette bakplaat in het deeg kan dringen, hetgeen plattere soezen oplevert, kun je beter een siliconenmatje of bakpapier gebruiken. 

Een siliconenmatje is verreweg het makkelijkst. Je hoeft daarna zelfs je bakplaat niet af te wassen. En wie houdt er nu van afwassen?!

Heb je geen matje, gebruik dan bakpapier. Leg het papier liever niet los op de bakplaat; het papier kan gaan opkrullen. Meestal vet ik mijn bakplaat eerst in met een beetje (goedkope) margarine. Die vormt als het ware het plaksel voor het vel bakpapier dat ik er vervolgens op druk. Ideaal! 


Hoe vorm je de soezen op de bakplaat?


De makkelijkste manier om soezen te vormen is door met twee (thee)lepels kleine hoopjes deeg op een bakplaat te leggen. Dat kan er echter voor zorgen dat je soezen niet mooi egaal rond worden.

Je kunt je soesjes ook op de bakplaat spuiten met een (wegwerp)spuitzak

In een oude Culinaire Encyclopedie van uitgeverij Elsevier uit MCMLVII, 1957 dus - dat was de tijd dat de jaartallen in voorname boeken nog in Romeinse cijfers werden weergegeven - kwam ik geïllustreerde (!) instructies voor beide manieren tegen. Ik wil je de foto's niet onthouden!


Soezenbakinstructies in een oude encyclopedie


Spuitwerk heeft sterk mijn voorkeur boven het gebruik van lepels.

Plaats een vrij wijd spuitmondje in je spuitzak; voor de maat soezen in het recept hieronder gebruikte ik een glad spuitmondje met een opening van 12 mm. 

Omdat soezendeeg vrij stevig en kleverig is, kan het vullen van de spuitzak een beetje een klunzig karweitje zijn. Om het vullen soepel te laten verlopen plaats ik mijn spuitzak altijd in een hoge litermaat en vouw ik de bovenrand van de zak om de rand van de litermaat naar buiten om. Zo is het klusje - zonder geklieder - snel geklaard.

Op onderstaande foto, waarop ik een spuitzak vul met een farce voor cannelloni, zie je wat ik bedoel.


Zo vul je makkelijk een spuitzak!


Vervolgens spuit ik kleine hoopjes deeg op de bakplaat. Daarbij houd ik de spuitzak mooi recht en beweeg hem zo weinig mogelijk. Omdat soezen flink rijzen in de oven zorg ik voor behoorlijk wat tussenruimte tussen de hoopjes.

Zitten er opstaande puntjes op je deeghoopjes? Die kunnen verbranden in de oven. Met de bolle kant van een vochtig lepeltje druk je ze makkelijk plat!


Hoelang moet je soezen bakken en hoe weet je of ze goed gaar zijn?


Soezen bak je in een hete oven. 210°C vind ik ideaal. Ik zet mijn oven het liefst op de stand met boven- en onderwarmte. Soezen bakken op de heteluchtstand heb ik een keer geprobeerd, maar de soezen kwamen toen wat scheef uit de oven; tijdens het rijzen werden ze letterlijk omvergeblazen...

De baktijd voor soezen hangt een beetje af van de maat soezen die je bakt, maar ga uit van 20 minuten voor vrij kleine soezen en 25 minuten voor grote. 

Het kan zijn dat je de laatste paar minuten de oven iets lager moet draaien als de soezen te snel bruin worden.

Maak de ovendeur nooit open tijdens het bakken: je wilt niet dat je soezen inzakken!

Gare soezen zijn mooi goudbruin - ook in de plooien hebben ze een goudbruine kleur - en ze voelen stevig aan. 

Ik laat mijn soezen na het uit de oven nemen altijd eerst een paar minuten op de bakplaat afkoelen. Daarna leg ik ze op een rooster. 

Let op: soezen die niet helemaal gaar zijn en soezen die te snel mogen afkoelen in een te koude keuken kunnen inzakken...


Soezen bak je in de oven. Maar kun je soezendeeg ook frituren?


Jazeker! Soezendeeg wordt ook wel gefrituurd in plaats van in de oven gebakken!

Ken je bijvoorbeeld de verrukkelijke Spaanse churros? Die worden gemaakt door een soort soezendeeg  met een gekartelde spuitmond in lange repen in frituurolie te spuiten! 

En wist je dat de bekende oudejaarsavond-sneeuwballen eigenlijk gefrituurde soezen zijn?! Heerlijk gevuld met slagroom en bestrooid met poedersuiker. 

Ik vond nog een filmpje voor je op YouTube waarin Gert Verhulst en meesterpatissier Roger van Damme ze samen maken! Kijken!



Hoe vul je soezen?


Na het afkoelen kun je je soezen doorsnijden met een mes of openknippen met een schaar. 

Vul de open soezen met behulp van twee lepels of met een spuitzak.

Sommige soorten soezen, zoals bijvoorbeeld Bossche bollen, worden niet opengesneden. In de bodem van de soezen wordt een gaatje geprikt en vervolgens worden de soezen gevuld met een spuitzak met een speciaal vul-spuitmondje erin. Superhandig!  


Vul-spuitmondje om soezen te vullen


Welke vullingen gaan er in zoete soezen?


Het fijne van soezendeeg is dat er geen suiker in zit. Daarom kun je er alle kanten mee uit!

Natuurlijk zijn de bekendste soezenvullingen zoet. Denk aan slagroom, botercrème, banketbakkersroom, maar ook roomijs!

Een combinatie van room met fruit vind ik persoonlijk ook erg lekker. Wat dacht  je van slagroomsoesjes met frambozen?


Recept: zo bak je zelf slagroomsoesjes met frambozen


Welke vullingen gaan er in hartige soezen?


Met de vullingen voor hartige soezen kun je naar hartelust variëren. Meestal kiest men voor een basis van mascarpone, roomkaas of crème fraîche. Maar daarna is de sky the limit! 

Op het web vond ik een paar lekkere suggesties:

Ook salades op basis van mayonaise, de salades die je normaal gesproken op een toastje of in een saladecupje zou serveren, smaken heerlijk in een soesje! Een origineel hapje voor bij de borrel!

Wat wij hier in huis regelmatig doen - en dan vooral bij een feestelijk ontbijt of een brunch - is het serveren van warme soesjes die we vullen met roerei met Hollandse garnalen of gerookte zalm! Volgende keer zal ik je daarvoor het recept geven. Mooi op tijd voor Pasen! 


Recept: zo maak je zelf feestelijke soesjes gevuld met roerei en gerookte zalm


Kun je soezen makkelijk bewaren?


Ja, gebakken soezen kun je makkelijk een paar dagen bewaren. Laat je soezen eerst afkoelen en verpak ze dan goed in een stevige zak of een diepvriesdoos

Soezen worden na verloop van tijd wel wat zachter. Maar daar is een oplossing voor: leg je soezen op de dag dat je ze gaat vullen een paar minuten in een oven van 150 à 160°C. Daarna smaken ze weer alsof je ze net gebakken hebt. Heerlijk krokant! Wel even laten afkoelen voordat je ze vult!

Soezen die ik warm serveer tijdens een brunch heb ik meestal de dag van tevoren al gebakken. Dat is het makkelijkst! Even opwarmen tijdens het maken van de warme vulling en genieten!

Koude gevulde soezen kun je ook bewaren; maximaal twee dagen. Dek ze goed af en zet ze in de koelkast.

Handig: ook ongebakken soezendeeg kun je een dagje bewaren in de koelkast. Zo kun je je soezen vers spuiten en bakken vlak voordat je ze nodig hebt!


Kun je soezen ook invriezen?


Zeker weten! En dat doe ik dus ook regelmatig! Zo heb ik altijd een paar heerlijke soezen bij de hand!

Recht uit de vriezer gaan de soezen de oven in. Op zo'n 160°C. Zo gauw ze heet zijn, zijn ze klaar! 

Echt een hele leuke tip: ik bak vaak een grote portie ieniemini babysoesjes. Die smaken verrukkelijk in de soep! Na het bakken vries ik wat doosjes vol met soesjes in. Voor een spectaculair voorgerecht! Volg het rode linkje en lees er alles over! 


Recept: zo bak je zelf minisoesjes voor in je soep!


Recept: zo maak je zelf een heerlijke soep gevuld met hele kleine soesjes!


Bij welke gelegenheden serveer je soezen?


Wat mij betreft: bij elke gelegenheid! Maar je wilt vast wat specifiekere tips. 

Zoete soezen zijn niet alleen lekker bij de thee of de koffie, maar ook als dessert. Zeker als het gaat om soesjes gevuld met roomijs!

Kleine zoete soesjes misstaan niet op een feestelijk dessertbuffet. Of als onderdeel van een grand dessert.

En wat dacht je van soesjes bij de high tea?! Of bij een brunch?

Hartige soesjes zijn heerlijk bij een luxe borrel. Of nog chiquer: bij een high wine

Ga je picknicken? Vergeet ook je soesjes niet. Zoet of hartig, het kan allebei!


Wat is het lekkerste foolproof recept voor soezen?


En daar is hij dan eindelijk: de hamvraag! Of eigenlijk de soezenvraag! Onder de foto vind je het allerlekkerste recept! Veel plezier ermee! 


    Het lekkerste foolproof recept voor soezen!


    Zó bak je zelf de allerlekkerste soezen: hét recept!


    Ingrediënten voor 32 à 36 soesjes:

    • 125 gram water
    • 125 gram volle melk
    • 125 gram roomboter, in plakjes gesneden
    • 1/4 theelepel zout
    • 125 gram patentbloem
    • ±250 gram ei (gewogen zonder eierschaal), ±5 eieren

    Extra:

    • een siliconenmatje of bakpapier
    • als je bakpapier gebruikt een beetje margarine om het bakpapier 'vast te plakken' op de bakplaat
    • een (wegwerp)spuitzak met een glad spuitmondje van 12 mm

    Bereiding:

    1. Doe het water, de melk, de boter en het zout in een pan. Breng het geheel rustig aan de kook. De boter moet gesmolten zijn voordat het mengsel kookt; anders kan er te veel water verdampen.
    2. Neem de pan van het vuur en voeg in één keer de bloem toe. Roer het geheel goed totdat de bloem helemaal is opgenomen en het mengsel egaal is. 
    3. Nu mag de pan terug op het vuur. Draai het vuur middelhoog. 
    4. Ga verder met roeren, ongeveer 3 minuten. Langzaam maar zeker zal de bloem garen. Dat zie je doordat de deegbal af en toe heel licht begint aan te bakken aan de bodem van de pan. Roer dit meteen los. Je hoort ook een sissend geluid. 
    5. Na 3 minuten is het kookdeel van je bereiding klaar! Doe het deeg over in een kom en laat het een paar minuten afkoelen. 
    6. Verwarm de oven (conventionele oven met boven- en onderwarmte) voor tot 210°C.
    7. Voeg het eerste ei toe. Nu wordt het hard werken, want het doorroeren van het ei is best een zware klus. Voeg het tweede ei pas toe als het deeg volledig glad en egaal is. 
    8. Voeg zo ook ei 3 en ei 4 toe. 
    9. Klop het vijfde ei los in een kopje. Misschien heb je het niet helemaal nodig; dat hangt af van de maat van je eieren en de consistentie van je deeg. Roer eerst de helft door het deeg en pas later de rest als dat nog nodig is. Je deeg moet mooi soepel zijn, maar het mag straks niet gaan uitlopen als je het op de bakplaat spuit (lees ook de tip hierover in het blog hierboven).
    10. Leg een siliconenmatje op je bakplaat.
    11. Of smeer een bakplaat in met een beetje margarine. Knip een mooi passend stuk bakpapier af en 'plak' dat op de margarine; zo blijft je papier mooi liggen als je soesjes gaat spuiten en krullen de randen van het papier niet op.
    12. Doe het spuitmondje in de spuitzak. Vul de spuitzak met het soezendeeg.
    13. Spuit bolletjes deeg met een doorsnede van ±4 cm op het bakmatje of het bakpapier. Spuit de bolletjes ver uit elkaar, want ze gaan in de oven behoorlijk rijzen! Zitten er opstaande puntjes op je deegbolletjes? Die kun je even platdrukken met een vochtig lepeltje.
    14. Plaats de bakplaat in het midden van de oven en bak je soesjes in ±20 minuten goudbruin en gaar. Open de ovendeur niet tijdens het bakken. Wel kun je eventueel de laatste 5 minuten de oven 20° lager draaien als de soesjes te snel bruinen.
    15. Je soesjes zijn klaar als ze stevig en licht aanvoelen.
    16. Afhankelijk van de maat van je oven moet je meerdere bakplaten met soesjes bakken. Mijn advies is: bak nooit meer bakplaten boven elkaar, maar bak ze ná elkaar! 
    17. Laat je soesjes helemaal afkoelen - de eerste paar minuten op de bakplaat en daarna op een rooster - voordat je ze gaat vullen.

    Tips:

    1. Lees mijn blog hierboven voor extra baktips, bewaartips en suggesties voor vullingen en garneringen! 
    2. Voor mijn blog voor de volgende keer bakte ik ook soezen en ik vulde ze met luchtig, baveuse roerei met reepjes gerookte zalm en ringetjes bieslook! Abonneer je op mijn gratis receptenservice (rechtsboven op mijn blog); dan ontvang je als eerste dit nieuwe recept! 

    Recept: warme versgebakken soesjes gevuld met roerei, gerookte zalm en bieslook


    Geen opmerkingen: