donderdag 6 februari 2020

Marokkaanse gehaktballetjes met harissa

Ik ben echt een fan van gehaktballetjes! Waarom? Omdat ik daar zo veel smaak in kan stoppen!


Kruiden, specerijen, sausjes, kaas, drankjes, groenten. Ze gaan allemaal ín mijn gehaktballetjes. Elke keer weer in andere combinaties. De variatiemogelijkheden zijn eindeloos!

Zo maak ik graag Griekse balletjes met knoflook, oregano, platte peterselie en citroen. Of Spaanse balletjes met sherry en pimentón. Of Italiaanse balletjes of Indonesische...

Wil je kennis maken met al mijn gehaktbalrecepten, volg dan de link 'gehaktballetjes'!

Vandaag heb ik weer een heel nieuw gehaktballetjesrecept voor je. Voor Marokkaanse gehaktballetjes! Daar gaat o.a. harissa in, een aromatisch, kruidig én pittig Noord-Afrikaans chilisausje! En komijn, koriander, knoflook, sjalotjes, pimentón, peterselie... De balletjes zijn ware smaakbommetjes!


Maak ze meteen: het recept voor mijn Marokkaanse gehaktballetjes met harissa vind je onderaan dit blog! 


Ben je wel nieuwsgierig naar die mysterieuze harissa die ik in mijn balletjes verwerk en wil je er eerst meer over weten voordat je ermee aan de slag gaat? Ook dat kan. Lees gewoon nog even door onder de foto! Daar vertel ik je er alles over!


Marokkaanse gehaktballetjes met harissa


Kende je harissa nog niet? 


Dan mis je wat! Harissa is het Noord-Afrikaanse - denk aan landen als Marokko, Tunesië, Algerije en Libië - antwoord op sambal! 

Een heerlijke pikante smaakmaker met heel veel rode peper. En gefruite ui en knoflook, tomaat, gegegrilde rode paprika en geroosterde specerijen als komijn, koriander, karwijzaad en pimentón.

De saus wordt gemaakt door de - gefruite - rode pepers te pureren samen met de andere ingrediënten.


Harissa


Er bestaan heel veel recepten voor harissa!


Echte liefhebbers maken de saus zelf! Zo kunnen ze precies bepalen hoe pikant of fruitig hun harissa wordt. En hoeveel diepgang ze de saus willen geven met meer of minder specerijen. Een lekker recept vind ik dat van Ottolenghi.

Maar ik moet eerlijk toegeven: zelf neem ik ook vaak mijn toevlucht tot een potje met kant-en-klare harissa. Voor het gemak. Nog een pre is dat ik dan ook minder restjes heb, want zo'n potje is meestal kleiner dan een zelfgemaakte portie. Voor het onderstaande recept haalde ik de milde harissa van Souq in huis. 


Waar gebruik je harissa voor?


Je kunt hem gebruiken als dip. Pas op: dip niet te veel in één keer, want dit sausje kan behoorlijk vurig zijn!

Maar eigenlijk gebruik ik hem zelf nog vaker om er andere gerechten mee op smaak te maken.

Hij is heerlijk door allerlei sauzen, soepen en stoofpotjes en bij vis, vlees of kip. Ik vind hem onmisbaar door het gehakt voor mijn 'pizza-die-geen-pizza-is'; zoek dat recept maar eens op, het is een echte aanrader!


Pizza-die-geen-pizza-is met lamsgehakt en harissa


En hij is dus een van de hoofdingrediënten van mijn Marokkaanse gehaktballetjes. Ook daarbij serveer de harissa niet als bijgerecht, maar hij gaat dóór het gehakt, bij voorkeur lamsgehakt! Daar wordt het echt betoverend lekker van!


Marokkaanse gehaktballetjes met tomatensaus of harissamayonaise!


Wij vinden deze lamsgehaktballetjes op zichzelf al zo fantastisch van smaak, dat we er meestal geen saus bij serveren.

Maar feel free om er een tomatensaus bij te geven. Maak die saus dan op smaak met bijvoorbeeld (gefruite) ui, knoflook, pimentón en komijn. En natuurlijk weer een schepje harissa!

Nog een combinatietip: serveer je Marokkaanse lamsgehaktballetjes met een likje harissamayonaise!

Dat is een mayonaise waar je - onder andere - een paar lepels harissa doorheen roert. Ik maak hem zelf regelmatig, want hij is niet alleen lekker bij gehaktballetjes, maar ook bij andere soorten vlees, vis  of kip. En bij verse friet of ovenaardappeltjes! Weet je wat? Ik zal het recept voor je uitschrijven in mijn volgende blog!


De allerlekkerste harissamayonaise


Bij welke gelegenheden serveer je je Marokkaanse lamsgehaktballetjes?


Tijdens de borrel of bij een tapasavond natuurlijk! Daar vallen mijn lamsgehaktballetjes altijd zeer in de smaak!

Maar ook bij de lunch of de avondmaaltijd zijn ze vreselijk lekker. Bijvoorbeeld in een pitabroodje/wrap samen met harissamayonaise en een ruime portie krokante kruidensla.

Of maak er couscous bij en een geurige groenteschotel met ras el hanout (volg het recept, maar laat het vlees achterwege)!


Ach, eigenlijk maakt het niet hoe en wanneer je deze Marokkaanse lamsgehaktballetjes eet! Als je ze maar een keer eet! Want ik garandeer je: dan blijft het niet bij één keer. Dit recept blijf je maken en maken en maken...



Recept Marokkaanse gehaktballetjes met harissa


Hoe maak je zelf Marokkaanse gehaktballetjes met harissa?


Ingrediënten voor ±60 gehaktballetjes (als borrelhapje of hoofdgerecht voor 4 personen):

  • 6 ons lamsgehakt (rundergehakt kan ook als je dat lekkerder vindt)
  • 2 sjalotjes
  • olijfolie
  • 1 teentje knoflook
  • ±5 theelepels harissa (ik gebruikte deze keer de milde harissa van Souq; gebruik je een veel pikantere soort, voeg dan in eerste instantie wat minder toe)
  • 1 theelepel gemalen komijnzaad
  • 1 theelepel gemalen korianderzaad
  • 3 theelepels zoet paprikapoeder
  • 1/2 theelepel pimentón (Spaans gerookt paprikapoeder
  • 1 eetlepel fijngehakte platte peterselie
  • 1 theelepel fijngehakte korianderblaadjes
  • 1 ei
  • 6 eetlepels paneermeel
  • zout en versgemalen zwarte peper naar smaak

Bereiding:

  1. Snipper de sjalotjes fijn en fruit de uitjes zachtjes in een eetlepel olijfolie totdat ze glazig zien. 
  2. Fruit de knoflook een minuutje mee. 
  3. Vermeng vervolgens alle ingrediënten; er gaan ook 2 eetlepels olijfolie dóór het gehakt.
  4. Vorm een piepklein hamburgertje van een beetje gehakt en bak dit even in wat olijfolie. Proef het hamburgertje en voeg eventueel nog wat extra zout of peper toe. 
  5. Vind je je gehakt nog niet pittig genoeg? De pit hangt af van de harissa die je gebruikt. Je kunt nog meer pit toevoegen door wat extra harissa te gebruiken, maar je zou ook wat cayennepeper of een klein beetje srirachasaus door het gehakt kunnen kneden.
  6. Vorm van het gehakt kleine balletjes. Voor een borrelhapje moet je ze in één hap kunnen opeten. Gehaktballetjes voor een hoofdgerecht mogen groter, maar dat hoeft niet. 
  7. Braad de gehaktballetjes in een paar eetlepels hete olijfolie goudbruin en gaar. De kleine balletjes zijn in 5 minuten klaar. Grotere balletjes duren wat langer; als de balletjes stug aanvoelen als je erop drukt met een spatel zijn ze gaar. 

Geen opmerkingen: