donderdag 23 januari 2020

Perfecte ovenaardappeltjes: het makkelijkste én lekkerste recept!

Zaten we - mijn man en ik - laatst gezellig samen te genieten van een mediterraan maaltje met Marokkaanse lamsgehaktballetjes met pikante harissamayonaise, gegrilde en gemarineerde courgetteplakjes en krokante ovenaardappeltjes, vroeg mijn man opeens: "Heb je al deze heerlijke recepten eigenlijk al op je blog staan?".


Eh, nou... Dat bleek dus niet het geval te zijn.

Tijd voor actie!

Het recept voor de gegrilde courgettes gaf ik je vorige week al. En de gehaktballetjes met de harissamayo moeten we binnenkort nóg een keer eten. Voor de foto's - wat een straf... 😉

Maar die ovenaardappeltjes? Ik dook voor alle zekerheid even in mijn fotoarchief. Immers, er stond me zoiets bij, dat ik die foto al moest hebben. En ja hoor, hij was zelfs al vier jaar oud! Alleen, het daadwerkelijke plaatsen van het recept was er al die tijd steeds bij ingeschoten en uiteindelijk in de vergeethoek terechtgekomen. Dom, dom, dom!

Want mijn ovenaardappeltjes zijn echt superlekker! En dat niet alleen: ze zijn ook nog eens heel makkelijk en snel te maken!


Om die redenen eten wij ze zeker twee keer per maand. Jullie vanaf vandaag ook? Veel plezier met het recept!

En houd mijn blog in de gaten, want de recepten voor de Marokkaanse gehaktballetjes en de harissamayonaise komen er dus aan!


Perfecte ovenaardappeltjes: het makkelijkste én lekkerste recept!


Hoe maak je perfecte ovenaardappeltjes?


Ingrediënten voor een bijgerecht voor 4 personen:

  • 1200 gram aardappels (ik gebruik meestal 'gewone' vastkokers of - de wat luxere, kleine - Roseval-aardappeltjes met een rode schil)
  • zout
  • vrij grove versgemalen zwarte peper
  • een paar eetelepels olijfolie
  • eventueel nog wat verse kruiden, specerijen, knoflook of sjalotjes (zie tips onder het recept)


Bereiding:

  1. Verwarm de oven (bij voorkeur op heteluchtstand) voor tot 235°C.
  2. Je kunt je aardappels schillen, maar als ze mooi gaaf zijn hoeft dat niet. Roseval-aardappeltjes schil je sowieso niet. Was je aardappels in elk geval wel en verwijder slechte stukjes.
  3. Snijd je aardappels in eenhapsstukjes of - in de lengterichting - in partjes. 
  4. Leg de aardappeltjes op een bakplaat en vermeng ze met wat zout en peper en een scheutje olijfolie. Verdeel de aardappeltjes in één laag over de bakplaat, zodat ze gelijkmatig kunnen bruinen. Plaats de bakplaat in de oven, iets onder het midden, zodat de hete lucht er flink overheen kan 'waaien'. Van die hete 'wind' worden ze heerlijk krokant en kleuren ze mooi bruin.
  5. Schep je ovenaardappeltjes af en toe even om. De totale baktijd bedraagt een dik halfuur. Proeven is de beste manier om ze te testen.
  6. Serveer je geroosterde aardappeltjes meteen. En geniet!

Tips:

  1. Kruiden die lekker zijn over je aardappeltjes: rozemarijn (ik zou bijna zeggen: "Natuurlijk!"), tijm, oregano. Voeg verse kruiden pas na een kwartier toe, zodat ze niet te bruin worden.
  2. Kruiden als bieslook, platte peterselie en verse marjolein schep je - versgehakt - door je aardappeltjes als ze klaar zijn; die zijn het lekkerste rauw.
  3. Specerijen die prima bij je ovenaardappeltjes passen: paprikapoeder, pimentón, chiliflakes, kummelzaadjes, komijnzaadjes of mengsels zoals bijvoorbeeld mijn kabeljauwrub of mijn krieltjesrub. Specerijen voeg je pas tegen het einde van de baktijd toe.
  4. Knoflook toevoegen aan je ovenaardappeltjes? Laat de teentjes heel (met de schilletjes eromheen) en leg ze - met minstens 10 tegelijk want ze worden in de oven heel mild van smaak - na tien minuten baktijd tussen je aardappeltjes op de bakplaat. Schraap tijdens het eten de zachte, gepofte knoflook uit de schilletjes en wrijf een beetje ervan op een aardappeltje. 
  5. Sjalotjes pel je wel even voordat je ze op de bakplaat legt. Doe dat weer 10 minuten nadat de aardappels zelf de oven in gaan.
  6. Volg de link 'saus' om een lekker sausje uit te zoeken voor bij je ovenaardappeltjes. Onze favorieten zijn mijn knoflookmayo met veel verse kruiden, Spaanse mayonaise, mijn la-dolce-vita-tomatensaus en zelfgemaakte truffelmayonaise. En natuurlijk de harissamayonaise (zie boven) waarvan ik het recept binnenkort zal posten!
  7. Ik serveer mijn ovenaardappeltjes niet alleen als bijgerecht, maar ook vaak als tapa of hapje, zeker als ik er nog wat extra's aan toevoeg zoals de kruiden, specerijen of sausjes uit de vorige tips! 

Knoflookmayonaise met heel veel verse kruiden


Spaanse mayonaise


Italiaanse tomatensaus: la-dolce-vita-tomatensaus


    Zelfgemaakte truffelmayonaise

    Geen opmerkingen: