maandag 27 mei 2019

High tea sandwiches van krentenbrood met Grand-Marnier-boter


Heb je er weleens aan gedacht je high tea op te luisteren met zoete sandwiches?


Ik zie de vraagtekens in je ogen: 'Hoezo? Bij een high tea horen toch alleen hartige sandwiches?'


Misschien. Maar wat is er tegen om af en toe eens iets anders-dan-anders te doen? Naast heerlijke hartige sandwiches beveel daarom ik ook zoete sandwiches aan!

Een voorbeeld? Krentenbroodsandwiches met Grand-Marnier-boter!


Toegegeven: een beetje gelijk heb je wel... Je serveert deze boterhammetjes niet bij de eerste - hartige - gang, maar bij de derde - zoete - gang. Een verrukkelijke aanvulling op je gebak en friandises. Gewoon een keer doen!


Recept High tea sandwiches van krentenbrood met Grand-Marnier-boter


Tegen de draad in


Obstinaat, tegendraads, balorig, eigenwijs, recalcitrant.

Haha, nu denk je vast dat ik mijn synoniemenwoordenboek eens op zijn kop heb gezet en flink uitgeschud...

Maar nee hoor, zo is het niet. Het bovenstaande rijtje woorden omschrijft in wat voor bui ik laatst was. Zo af en toe heb ik dat.

Niet als persoon. Dat moet je niet denken. Als persoon ben ik natuurlijk heel meegaand, rustig, inschikkelijk, redelijk en welwillend... 😉


Culinaire balorigheid


Nee, als ik tegen de draad in ben, als ik de boel op zijn kop zet, dan doe ik dat niet met de héle boel. Ik beperk me altijd tot culinaire zaken. Heel gericht.

Wat ik dan doe? Ik neem een recept, een gerecht of een culinair concept. En daar ga ik aan trekken en duwen, een beetje balorig. Ik schop er eens tegen, ik schud het op, ontleed al zijn elementen afzonderlijk. Ik bekijk wat ik er goed/lekker/aantrekkelijk aan vind en wat me minder aanstaat. En ik probeer uit te puzzelen hoe ik het avontuurlijker kan maken.

Vaak gebeurt er daarna niets.

Maar soms ontstaat er uit al mijn bespiegelingen iets nieuws, iets niet zo gewoons, iets tegendraads.

Iets dat ik móet uitproberen, koken, bakken. Ondanks dat mijn omgeving er grote vraagtekens bij plaatst. En ondanks dat met name manlief me adviseert om 'het te laten rusten'. Recalcitrant als ik dan ben, duik ik toch de keuken in. En ik breng mijn idee in de praktijk.

'Eigenwijs, obstinaat'; ik hoor het mijn man zo zeggen.


Toegegeven


Maar als ik de keuken daarna weer uitkom, ja, dan moet ook hij vaak toegeven dat mijn wispelturigheid niet voor niets was. Schoorvoetend, in eerste instantie. Ik ben niet de enige die koppig is. Proeven trekt hem meestal wel over de befaamde streep. Hèhè...


High tea onder een vergrootglas


Ondertussen vind jij dat ik wel eens concreet mag worden, een voorbeeld mag geven? Fair enough, je hebt een punt!

Een tijd geleden legde ik het concept 'high tea' onder mijn virtuele vergrootglas. Ik stelde mijzelf, groot fan van de Britse cuppa met hapjes, een vraag: 'Wat vind jij nou precies zo aanlokkelijk aan een tea party?'


De voors en tegens van een high tea


Nou, om te beginnen al die verschillende gerechtjes om te proeven. En het feit dat ze in drie à vier, zeer uiteenlopende, gangen geserveerd worden - eerst hartig dan zoet.

De verleidelijkste hapjes vind ik misschien wel de heerlijk zoete scones. Of toch die aandoenlijke kleine hartige sandwiches. Of de cakejes, de taartjes, de chocolaatjes, de koekjes. Eigenlijk vind ik alles aan een high tea geweldig!

Maar ik realiseerde me ook: dat geldt niet voor iedereen. Ik hoor weleens van mensen dat met name de overdaad aan zoet hun een beetje tegenstaat.


High tea in een cocktail shaker


Hoe dan ook, ik schudde alle menu-elementen van de high tea plus de meningen van Jan en alleman hierover eens flink door elkaar. Alsof ze in een cocktail shaker zaten, zeg maar. Ik draaide de shaker open en...

Wat kwam eruit?
  1. Een idee voor een compleet hartige high tea. Dat als eerste. Misschien herinner je je nog wel mijn blog hierover. Een aanrader!
  2. En in het verlengde daarvan: hartige scones in plaats van de gangbare zoete (je vind een heel aantal recepten hiervoor elders op mijn blog). 
  3. Nog zo'n afwijkende brainwave, nu juist wel voor de zoetekauwen: niet alleen hartige sandwiches, maar ook zoete! Sandwiches van brood. Of van koek, van cake. Mijn zoete sandwiches serveer ik als onderdeel van de laatste - zoete - high teagang. 

Hartige scones met kaas en zongedroogde tomaten


    Zoete high tea sandwiches


    De ideeën onder de punten 1 en 2 kwam je, zoals gezegd, al eerder tegen op mijn blog. Punt 3 behoeft nog wat meer uitwerking.

    Ik vond - en vind - al die grappige driehoekige hartige sandwiches die bij een high tea horen altijd zo leuk, dat ik bedacht dat een tea nog leuker zou worden met ook één of meer porties zoete sandwiches.

    En dan niet alleen sandwiches in de traditionele vorm, van brood met beleg. Maar ook schattige driehoekjes van koekjes met een lekker laagje ertussen. Of driehoekjes cake gevuld met crème, room, etc. Wat dacht je daarvan?

    Niet té tegendraads om lekker te vinden, toch?!


    Sandwiches met tonijnsalade met krokante maïs


    Ideeën voor zoete high tea sandwiches van brood


    Vandaag wil ik beginnen met de zoete broodsandwiches in de spotlight zetten. De koek- en cakesandwiches volgen in latere blogs.

    Bij zoete sandwiches van brood moet je niet denken aan ordinaire boterhammen met hagelslag of jam van de buurtsuper. Nee, het mag wel iets eleganter voor een high tea, vind je niet?!

    Ik dacht meer aan dunne witte sandwiches - uiteraard zonder korstjes - gevuld met - zelfgemaakte! - chocoladepasta (al dan niet met geroosterde hazelnoten). En dan in driehoekjes gesneden.


    Zelfgemaakte chocoladepasta met geroosterde hazelnoten voor op je zoete sandwiches


    Of dezelfde witte sandwiches, maar dan met roomboter en grof gehakte luxe chocolade.


    Feestelijke chocolade-sandwiches voor je high tea


    Een combinatie van honing-rumboter en gehakte geroosterde noten als beleg is ook verrukkelijk.


    Sandwiches met honing-rumboter en noten


    Vervang je de zachte witte boterhammetjes door toast, bestrijk ze dan eens met frisse orange curd of lemon curd.


    Zelfgemaakte lemon curd voor bij je high tea


    High tea sandwiches van krentenbrood


    In mijn recept van vandaag - je zag er hierboven al een foto van - leg ik je uit hoe je high tea sandwiches van krentenbrood maakt.

    Even in het kort: je maakt daarvoor eerst een verrukkelijk, een beetje tipsy, botermengsel.


    Grand-Marnier-boter voor op je krentenbroodsandwiches


    Een soort crème van roomboter, Grand Marnier en poedersuiker.


    Grand Marnier voor mijn Grand-Marnier-boter


    Daarmee besmeer je luchtig krenten- of rozijnenbrood. Korstjes eraf en in driehoekjes snijden; klaar!  

    Dit zijn de zoete sandwiches die het vaakst verschijnen op mijn eigen high teatafel. Omdat ze zo verschrikkelijk lekker zijn. 

    En dat zeg ik niet uit balorigheid. Proef ze maar, net als mijn man. En, ben je ook over de streep? 


    Welkom in het kamp van de zoete-sandwich-lovers! 



    Recept Krentenbroodsandwiches met Grand-Marnier-boter


    High tea sandwiches van krentenbrood met Grand-Marnier-boter


    Ingrediënten voor ±20 krentenbroodsandwiches:

    • 1 krentenbrood of rozijnenbrood (koop een zo vierkant mogelijk brood)
    • 150 gram zachte roomboter
    • ±100 gram poedersuiker 
    • een snufje zout
    • ±5 eetlepels Grand Marnier

    Bereiding:

    1. Klop de roomboter romig met de poedersuiker en het zout. Dat gaat het snelste met een elektrische mixer.
    2. Voeg een forse scheut Grand Marnier toe en mix de boter nog even totdat hij heerlijk luchtig is.
    3. Proef en voeg eventueel nog wat suiker of likeur toe. 
    4. Besmeer de helft van de sneetjes krentenbrood met een genereuze laag Grand-Marnier-boter. Dek af met de resterende sneetjes.
    5. Snijd uit elke dubbele boterham twee driehoekjes. Verwijder daarbij meteen de korstjes. Het snijvlak van de sandwiches blijft mooi 'schoon' als je af en toe het mes schoonveegt met een stukje keukenpapier. 
    6. Leg de sandwiches op een schaal en dek deze tot gebruik goed af. Je kunt de krentenbroodsandwiches minimaal twee uur bewaren. Bewaar ze buiten de koelkast, zodat de boter lekker smeuïg blijft.

    Tips:

    1. Is je roomboter te koud en te hard om op te kloppen, zet hem dan even in een op minimaal ingestelde magnetron.
    2. Heb je nog wat Grand-Marnier-boter over? Geen probleem: hij is ook erg lekker op allerlei soorten notenbrood, vijgenbrood, dadelbrood, etc. Bewaar de boter in de koelkast, maar neem hem er een uur voor gebruik uit, zodat hij op kamertemperatuur kan komen.
    3. Behalve bij een high tea smaken deze sandwiches ook lekker tijdens een brunch of picknick! 
    4. Gooi de afsnijsels van je sandwiches niet weg: daar zijn altijd liefhebbers voor. Waarschijnlijk jij zelf al, tijdens het snijden...

    Geen opmerkingen: