vrijdag 18 januari 2019

Eindeloos variëren met verse ovenfriet!

Je kent het vast: je hebt enorm veel zin om verse frietjes te maken, maar het regent of waait te hard om een raam of deur open te zetten. En dan blijft die frituurgeur zo in je huis hangen...

Daar is een oplossing voor: bak je frietjes in de oven! Helemaal hetzelfde als gefrituurde friet (ja, ik weet: dat is dubbelop) smaken ovenfrieten niet. Maar dat betekent niet dat ze minder lekker zijn; alleen, tja, een beetje... anders. Maar absoluut de moeite waard om te proberen. Bovendien, ze zijn supermakkelijk om te maken!

En, ook niet onbelangrijk, voor een hele kilo frietjes heb je maar 2 eetlepels olie nodig. Ze zijn helemaal niet vet!

Ga dus maar meteen aan de slag met mijn basisrecept voor verse ovenfriet. Lekker? Dan ben je vast ook geïnteresseerd in mijn variatietips. Dat zijn er heel wat. Want het is een feit: je kunt met deze ovenfrietjes zoveel (heerlijke) kanten uit!



Recept Eindeloos variëren met verse ovenfriet!


Hoe maak je zelf verse ovenfrietjes?


Ingrediënten voor een bijgerecht voor 3 à 4 personen:

  • 1 kg gave licht kruimige aardappels
  • zout
  • ±2 eetlepels (olijf)olie

Bereiding:

  1. Verwarm de oven voor tot 230°C. In mijn oven worden de frieten het lekkerst als ik de ovenstand zonder heteluchtcirculatie maar met boven- en onderwarmte gebruik.
  2. Boen de aardappels goed schoon. Ik heb daar heel handige handschoentjes voor, die grof zijn aan de buitenkant, maar met de blote hand kan het ook.
  3. Schil de aardappels niet, maar verwijder wel eventuele ogen en slechte/groene plekjes. 
  4. Snijd de aardappels in niet te dunne frieten.
  5. Doe ze over in een pan, strooi er een klein beetje zout over en vul de pan met koud water totdat de frieten helemaal onderstaan. Houd er rekening mee dat je na het bakken van de frieten ook nog zout wilt toevoegen.
  6. Breng het water aan de kook. Laat de aardappels nog 1 minuut doorkoken als het water eenmaal kookt. Giet daarna de aardappels af en stort ze op een bakplaat. Laat ze een paar minuten een beetje afkoelen.
  7. Schenk de olie over de frieten en schep ze goed om, zodat op elke friet wat olie zit. Verdeel de frieten over de bakplaat, zodat ze zo veel mogelijk in één laag liggen.
  8. Bak de frietjes ongeveer 45 minuten in de oven totdat ze goudbruin en krokant zijn. Schep ze na de eerste 20 minuten af en toe om.
  9. Proef je ovenfrietjes en strooi er nog wat zout overheen.


En dan nu de variatietips voor je ovenfrietjes!


1. Kies tussen frietjes met of zonder schil


Het basisrecept gaat uit van ovenfrietjes met schil. Zelf vind ik die rustieke frieten het allerlekkerst. En ze zijn gezonder dan frieten van geschilde aardappels. Maar maak je eigen keuze! Schil je je aardappels liever eerst? Koop dan iets meer.


2. Varieer met verschillende soorten olie


Voor de meest neutrale frietjes kun je het beste zonnebloemolie of arachideolie (die gemaakt is van pinda's) gebruiken. Maar mijn persoonlijke topper blijft olijfolie. Je hoeft daarbij echt niet te kiezen voor dure extra vergine olie. Na het bakken proef je dat verschil eigenlijk niet. 


3. Varieer met verschillende soorten zout


Mijn favoriet voor friet: zoutvlokken, zoals die van het Britse merk Maldon! Dat zijn heel krokante, dunne flintertjes zeezout. Heerlijk!

Ook erg lekker: de gerookte versie van deze zoutvlokken. Die hebben een subtiele rooksmaak. Vooral een aanrader als je je frietjes serveert bij de BBQ. 

Nog een soort zout met een rokerig smaakje: lavazout. Dat is zout met een zwarte kleur. Het wordt gewonnen in gebieden waar vulkanische, zwarte, lava voorkomt, zoals IJsland of Hawaï.

In delicatessenwinkels vind je vaak soorten zout waar andere smaakjes aan zijn toegevoegd, meestal in de vorm van kruiden en specerijen. Ik vind die zoutsoorten relatief duur. Liever voeg ik dan zelf mijn smaakmakers toe aan 'gewoon' zeezout.

Strooi speciale zoutsoorten altijd pas achteraf over je frieten en bak ze niet mee.


4. Varieer met verschillende soorten kruiden en specerijen


Laat ik met de verse kruiden beginnen. Er groeit in de kruidentuin heel veel dat prima smaakt fijngehakt over je friet. De meeste kruiden, zoals (platte) peterselie, bieslook, lavas, selderij, marjolein of koriander, kun je het beste pas toevoegen vlak voor het serveren. Er zijn een paar uitzonderingen. Met name tijm en rozemarijn bakken liever even mee. Maar ook niet de hele baktijd. Door de hoge oventemperatuur zouden ze in drie kwartier compleet verbranden. Tien minuten is voldoende. Gaat je voorkeur uit naar oregano? Gebruik de gedroogde versie en bak die 2 minuten mee.

En dan de specerijen. Het specerijenmengsel dat ik regelmatig gebruik voor mijn gebakken kabeljauw smaakt ook prima bij ovenfrietjes. Tip: bak er dan meteen die kabeljauw bij!

Ga je liever niet voor een mengsel? Deze (losse) specerijen zijn het populairst hier in huis:
  • een ruime hoeveelheid grof gemalen zwarte peper (1 minuut meebakken)
  • pimentón-flakes (vlokjes van Spaans pikant gerookt paprikapoeder); niet meebakken
  • gemalen komijn, eventueel gemengd met komijnzaadjes (1 of 2 minuten meebakken)

Pimentón-flakes


    5. Varieer met sausjes


    Eigenlijk hoort bij frietjes - en dus ook bij ovenfriet - een smeuïg friszuur sausje. Gewone, neutrale, mayonaise is al erg lekker, vooral als hij zelfgemaakt is. Het lijkt wel of mayonaise voor dit doel is uitgevonden!

    Maar vlak alle mayonaisevarianten niet uit. Vorige week nog maakte ik een Spaanse mayonaise met pimentón, gepofte knoflook en zongedroogde tomaat. Ovenfrietjes met zoutvlokken en pimentón-flakes erbij en smullen!


    Spaanse mayonaise


    Ben je wel te porren voor een flinke dosis knoflook bij je friet? Maak dan mijn knoflooksaus met veel verse tuinkruiden.


    Knoflookmayonaise met veel verse tuinkruiden


    Bestrooi je je frieten met komijn, dan moet daar natuurlijk een schaaltje van mijn komijn-knoflookmayonaise bij om de frietjes in te dippen!

    Ovenfrietjes op z'n Limburgs: geef er honing-mosterdmayonaise bij, gemaakt met grove Limburgse mosterd. Perfect in combinatie met een echte Limburgse gehaktbal!


    Honing-mosterdmayonaise met Limburgse mosterd


    Heel luxe: ovenfriet met zelfgemaakte truffelmayonaise.


    Truffelmayonaise


    Sommige salsa's zijn ook verrukkelijk in combinatie met ovenfrietjes. Wat dacht je van ovenfriet met Argentijnse chimichurri?! Roer een paar eetlepels chimichurri door je zelfgemaakte mayo voor chimichurrimayonaise. Heerlijk met gegrilde lamskarbonaadjes of garnalenspiesjes!


    Argentijnse chimichurri


    6. Serveer je ovenfriet met stoofvlees


    In Limburg weten ze nog een fantastische manier om friet te eten: met zuurvlees, zoetzuur stoofvlees in een dikke saus op smaak gemaakt met ontbijtkoek. Je schept die saus over de friet of je dipt elke friet in de saus voordat je hem in je mond laat verdwijnen. 


    Limburgs zuurvlees


    Een soortgelijke saus hoort ook bij Limburgs konijn, 'knien in 't zoer'. Konijn eet je niet zonder friet. De volgende keer misschien ovenfriet? 

    Ovenfriet kun je ook heerlijk dopen in de biersaus, die deel uitmaakt van mijn bier-stoofvlees. Of in de uiensaus met Maestrichter stroop en oud bruin bier waar ik mijn Limburgse gehaktballetjes in laat gaar sudderen. 


    Limburgse gehaktballetjes met uiensaus met bier en stroop


    Liever op de Griekse toer? Griekse stifado, een stoofpot met heel veel saus met tomaat en zilveruitjes, is een aanrader bij ovenfriet! 


    Griekse stifado


    7. Jouw variatietips met verse ovenfriet 


    Bovenstaande tips zijn het resultaat van tien minuten brainstormen binnen het kader van mijn culinaire bagage. Maar als jij in je eigen culinaire bagage duikt, kom je hoogst waarschijnlijk op nog veel meer overheerlijke ideeën! 

    Laat je me (in een reactie onder dit blog) horen hoe jij het liefst varieert met je verse ovenfrietjes? Leuk!


    Geen opmerkingen: