dinsdag 25 september 2018

Krokante speklapjes met een verrukkelijk Chinees sausje

Eet jij vanavond Chinees? Goed idee! Want deze krokant gebakken speklapjes in Chinese saus zijn superlekker! En makkelijk om te maken!


Krokante speklapjes met een verrukkelijk Chinees sausje


Wat wordt in een recept bedoeld met 'sojasaus'?


Komt het volgende jou ook bekend voor? Vind je op internet een lekker klinkend oosters recept dat je wilt gaan maken, staat er in de ingrediëntenlijst 'sojasaus'; zonder een extra verduidelijking dus. Vooral in Engelstalige recepten zie je dat vaak. Nou ja, dan staat er natuurlijk 'soy sauce'. 😉

Je schrijft dit netjes over op je boodschappenlijstje en gaat naar de (oosterse) supermarkt. Daar tref je vervolgens tientallen soorten sojasaus aan.


Smaakt elke sojasaus hetzelfde?


Welke moet je nu kopen? Of maakt het allemaal niet uit en smaakt elke sojasaus sowieso hetzelfde?

De laatste vraag kan ik makkelijk voor je beantwoorden: dat maakt héél veel uit. De verschillen tussen de in Nederland verkrijgbare sojasauzen zijn gigantisch!

En daarmee blijft het antwoord op de eerste vraag wagenwijd openstaan! Het recept zadelt je op met een probleem. 

Mijn voorstel: surf bij zo'n recept meteen door naar een ander. Vindt de schrijver van een recept het niet belangrijk welke sojasaus zijn lezers precies gaan gebruiken? Vertrouw hem dan niet! Er staan vast nog meer onvolkomenheden in het recept...


Hoe zit het dan precies met al die verschillende sojasauzen?


In de basis worden traditionele sojasauzen gemaakt door geweekte en gekookte sojabonen en geroosterde tarwe samen te fermenteren onder toevoeging van o.a. schimmels, gisten, melkzuurbacteriën en zout. 

Het hele rijpingsproces neemt maanden tot jaren in beslag. 

In moderne fabrieken worden tegenwoordig vaak agressievere chemische processen aangewend om de productie te versnellen. De vraag is of dat net zulke lekkere sauzen oplevert, maar dat terzijde. Het gefermenteerde resultaat wordt in elk geval gefilterd en gepasteuriseerd. Wat er overblijft is een dunne substantie met een zoutige, umami smaak.


Waarom smaken alle sojasauzen anders?


Zoals je zult begrijpen is de verhouding tussen de gebruikte hoeveelheid sojabonen en tarwe bepalend voor de smaak. In elke saus is deze verhouding anders. Ook de lengte van de rijpingsperiode is van belang.

Maar dat zijn niet de enige factoren die de smaak beïnvloeden. Variatie in smaak wordt ook verkregen door allerlei uiteenlopende toevoegingen. Denk daarbij aan diverse suikerproducten, gefermenteerde vis, specerijen, zwarte bonen, paddenstoelenextracten, etc. De toevoegingen hebben ook invloed op de kleur, de helderheid en de viscositeit van de sauzen; dus of ze dun zijn of stroperig dik (en alles daartussenin).


Een dik boek vol met sojasauzen?


Er zijn zo veel verschillende soorten sojasauzen in de handel, dat het onmogelijk is om in een kort tijdsbestek alle sauzen te bespreken. Als je er een boek over zou willen schrijven, zou dat bijzonder lijvig worden.

De meest bekende sojasauzen komen uit China, Thailand, Japan en, voor ons Nederlanders, Indonesië. Zelfs in gewone supermarkten kun je Chinese light en dark soy sauce, oestersaus, Thaise vissaus, Japanse Kikkoman-saus en Indonesische ketjaps kopen. Wie een beetje van oosters eten houdt, heeft deze allemaal wel in zijn koelkast staan.


Hoisinsaus


Een saus op sojabasis die ik graag gebruik is de hoisinsaus. 

Alhoewel, dé hoisinsaus bestaat niet; ook daarvan bestaan weer zo veel varianten. Het is een dikke, zoete, bruin tot zwarte saus, die veel wordt toegepast in Chinese gerechten. Welk merk je het lekkerst vindt, hangt af van je eigen smaak. Ga je liever voor een zoetere of een zoutere variant, hou je van een pittige versie of bevat jouw hoisinsaus extra veel specerijen? 

Er is maar één manier om je eigen favoriet te vinden: koop een aantal sauzen en proef, proef, proef!


Krokante speklapjes met een verrukkelijk Chinees sausje


Vanwege al die verschillen vermeld ik het liefst zelfs het merk hoisinsaus dat ik in een specifiek recept gebruik. Voor alle duidelijkheid: dit blog is niet gesponsord. Ik heb voor het gemak een hoisinsaus genomen die makkelijk verkrijgbaar is in de supermarkt. Zo kun je zelf precies het Chinese sausje maken dat ik in mijn recept voor ogen heb.

Maar hey, wat let je om daar ook weer verandering in te brengen?! Het gaat erom dat jíj lekker eet.

En smaken verschillen nog meer dan sojasauzen!

Hoe dan ook, wij smullen elke keer weer van de speklapjes in Chinese saus, waarvan je het recept hieronder aantreft.


Rijst gebakken met heel veel ei, bosui en wortel


We eten er meestal gebakken rijst bij, waar ik losgeklopt ei doorheen roer en die ik op smaak maak met bosui, chilipeper, zeer fijne worteljulienne en weer een andere sojasaus: Indonesische ketjap asin.

In plaats van de ketjap zou je ook een Chinese light soy sauce kunnen gebruiken als je de hele maaltijd in Chinese sferen wilt houden. Proef zelf maar weer wat je het lekkerst vindt!


Gebakken rijst met ei, bosui en wortel



Het recept voor de rijst vind je in mijn volgende post. Wil je er zeker van zijn dat je het niet mist?

Geef je dan op voor mijn gratis receptenservice. Opgeven doe je rechtsboven op dit blog. Nadat je je e-mailadres hebt doorgegeven, ontvang je een e-mail (dat is wettelijk verplicht), waarin je gevraagd wordt je inschrijving te bevestigen. Doen! 

Na je bevestiging ontvang je elk nieuw recept gewoon in je inbox. Makkelijk toch?!

Maar nu eerst de Chinese speklapjes. Eet smakelijk!


Recept Krokante speklapjes met een verrukkelijk Chinees sausje


Krokante speklapjes met een verrukkelijk Chinees sausje


Ingrediënten voor een hoofdgerecht voor 4 personen:


Voor het vlees:

  • 6 à 8 speklappen (afhankelijk van je eetlust)
  • zout en versgemalen zwarte peper
  • vloeibare margarine

Voor het Chinese sausje:

  • 1 teentje knoflook
  • 1 Spaanse peper
  • 1 eetlepel zonnebloemolie
  • 200 ml hoisinsaus (ik gebruik de saus van het merk Flying Goose)
  • 2 eetlepels gembersiroop
  • 1 theelepel sambal manis
  • 1 theelepel Chinees 5-kruidenpoeder (5-spice)
  • 200 ml koud water
  • 2 theelepels aardappelmeel

Bereiding:

  1. Snijd elke speklap in 6 stukjes. Bestrooi het vlees met een beetje zout en peper; houd er rekening mee dat er ook al veel zout in de saus zit.
  2. Verhit de margarine in een koekenpan. Braad hierin de speklapjes stevig aan. Draai het vuur laag en laat een deel van het vet in het vlees zachtjes uitsmelten, zodat de speklapjes lekker krokant worden. Dat duurt ongeveer een kwartier. Draai het vuur nog even hoog vlak voordat je de speklapjes serveert.
  3. Tijdens het braden van het vlees kun je de saus maken. Snipper daartoe de knoflook fijn. Snijd de Spaanse peper open en verwijder de zaadjes en de zaadlijsten. Snipper het resterende vruchtvlees fijn.
  4. Fruit de knoflook en de Spaanse peper 3 minuten zachtjes in de zonnebloemolie. 
  5. Voeg de hoisinsaus, de gembersiroop, de sambal en het 5-kruidenpoeder toe. 
  6. Los in een kommetje het aardappelmeel op in het water.
  7. Voeg het aardappelmeelmengsel toe aan de rest van de saus en verwarm het geheel. Roer ondertussen goed. Hoe warmer de saus wordt, hoe meer hij gaat binden. 
  8. Serveer de Chinese saus bij de speklapjes.

Tips:

  1. Als je dat leuk vindt, kun je het gerecht nog garneren met wat extra gesnipperde of in ringetjes gesneden Spaanse peper en een beetje bosui.
  2. Bij mooi weer kunnen de speklapjes ook op de barbecue. Snijd ze dan niet in kleinere stukjes.
  3. Liever gourmetten? Gebruik dan extra dunne speklapjes! Die zijn sneller gaar en krokant.
  4. Voor een oosters borrelhapje snijd je de speklapjes elk in 8 à 10 reepjes.
  5. Ik gebruik vaak allerlei sojasauzen in mijn keuken. Wat ik dan maak? Dit zijn enkele voorbeelden: Indonesische gehaktballetjes, Thaise currysoep met noedels, kip en groenten of een overheerlijke roerbakschotel met kip, groenten, cashewnoten en ketjapsaus!

Indonesische gehaktballetjes


Thaise noedelsoep met kip en groenten

Roerbakschotel met kip in een ketjapsaus


    Geen opmerkingen: