woensdag 22 maart 2017

Romige Indiase currysoep met gemarineerde kip en groenten


Ik ben dol op Indiase gerechten, bijvoorbeeld op deze soep. Het recept is afgeleid van een van mijn favoriete kipcurry's.


De currysoep is heerlijk romig. Maar vergis je niet: achter dat masker van room schuilt een pittige dosis specerijen! En een ruime hoeveelheid knapperig verse groenten en malse stukjes kip! 😋


Voordat ze in de soep verdwijnen, marineer ik mijn kipblokjes altijd eerst een dagje. Daar worden ze supersmaakvol van.

Je begrijpt het al: deze soep is een echte aanrader! Verrukkelijk met gefrituurde pappadums!


Romige Indiase currysoep met gemarineerde kip en groenten


Kipkerrie met ananas: een culinaire nachtmerrie!


Een van de grootste culinaire gruwelen uit mijn studententijd was de beruchte kipkerrie met ananas.

Ken jij dat gerecht nog: kipblokjes in een dikke saus op basis van een roux, op smaak gemaakt met een paar theelepels kerriepoeder en in stukjes gesneden ananas uit blik... 

Horror in de keuken! Helaas had vrijwel elke student het recept in zijn of haar repertoire en bijna elke maand was het wel ergens raak!

Jarenlang leefde ik in de veronderstelling dat dat het standaard curryrecept was en dat curry's dus verschrikkelijk waren. Waarom waren ze daar in het Verre Oosten toch zo dol op?


Echt Indiaas eten in Maleisië


Totdat ik een aantal jaren zelf in dat Verre Oosten, in Maleisië, ging wonen en kennis maakte met de echte, niet vernederlandste oosterse keuken... Er ging letterlijk een wereld voor me open!

In de stad waar wij woonden bevonden zich ontelbare eetgelegenheden. De lokale mensen daar eten veel vaker buiten de deur dan Nederlanders. De meeste tentjes waren heel basic van opzet: één ruimte, bijna altijd onder appartementen of winkels, die aan de achterkant open was voor de toe- en afvoer van de keuken en die aan de voorkant geen façade had, zodat de klandizie vrijelijk in en uit kon lopen. Veelal gingen de tafeltjes en stoeltjes door tot op de stoep.


De ongeëvenaarde curry's van Mr. Khan


Gezellig waren de restaurantjes niet, maar vaak konden ze er wel Koken (met een hoofdletter K)! 

In onze vriendenkring was met name de keuken van de Mr. Khan zeer populair. 

Achter de vermomming van goedkope plastic tafeltjes en uit elkaar vallende stoelen, plastic bordjes en krom bestek, gevaarlijk zwaaiende plafondfans en felle TL-buizen ging een keukenbrigade schuil, die beslist van wanten wist.

Al aten we nooit in het restaurant zelf, we stonden wel regelmatig in de rij bij de take away-balie. Of we bestelden een verrukkelijk cateringmenu aan huis! 

Mr. Khan was van Indiase afkomst, zoals vrij veel Maleisiërs, en had zijn authentieke curryrecepten waarschijnlijk van thuis uit meegekregen. Zijn curry's waren ongeëvenaard, evenals zijn naanbrood, de krokant gebakken samosas, de geurige rijstgerechten, de tandoori-specials en de frisse raita! En, heel belangrijk, de service en de adviezen waren altijd even goed!

Eigenlijk was het Mr. Khan, die de echte Indiase keuken introduceerde in ons leven. En daarmee veroverde hij een speciaal plekje in ons hart!


Mr. Khan in zijn restaurant


Experimenteren met Indiase recepten


De Indiase gerechten van Mr. Khan werden node gemist toen we weer in Nederland woonden. Maar ik ging niet bij de pakken neerzitten: ik ging experimenteren in mijn eigen keuken! En de Indiase recepten die daar in de loop der tijd uitrolden mogen er zijn, absoluut. Althans dat vinden mijn gezin en ik... 😉

Je hebt op dit blog al kennis kunnen maken met mijn Indiaas gekruide linzensoep, een gerecht dat immens populair is onder mijn volgers.


Romige Indiaas gekruide linzensoep


In navolging daarvan vandaag een recept voor nog zo'n heerlijk soepje, mijn romige currysoep met gemarineerde kip en groenten!

Geniet ervan!


Recept Romige Indiase currysoep met gemarineerde kipblokjes en groenten



Romige Indiase currysoep met gemarineerde kip en groenten


Ingrediënten voor een maaltijdsoep voor 4 à 5 personen of een voorgerecht voor ±8 personen:

  • 600 gram kipfilet
  • ±30 gram ghee 
  • 6 theelepels gemalen komijn (djintan) 
  • 4,5 theelepel gemalen koriander (ketoembar)
  • 3 theelepels gemalen geelwortel (kurkuma)  
  • 2 theelepels zoet paprikapoeder
  • ±1 theelepel cayennepeper (dat is best pikant; minder mag ook)
  • 2 teentjes knoflook, zeer fijn gehakt
  • ±1/2 theelepel zout
  • 5 eetlepels citroensap
  • 2 uien
  • 8 rijpe trostomaten
  • 1,5 groene paprika
  • 1,5 rode paprika
  • 375 ml slagroom
  • ±1,5 liter warm water
  • ±4 kippenbouillonblokjes
  • 3 bosuitjes
  • een forse bos platte peterselie

Bereiding:

  1. Verhit de ghee in een pan. Meet alle specerijen tot en met de cayennepeper af en doe ze in de pan erbij. Fruit het mengsel zachtjes, totdat het aroma vrijkomt. Laat het geheel een beetje afkoelen en roer de knoflook, het zout en het citroensap erdoorheen.
  2. Snijd de kipfilets in heel kleine dobbelsteentjes en marineer de kip gedurende minimaal 6 uur  in het specerijenmengsel. 24 uur geeft een nog lekkerder resultaat!
  3. Neem de kip een halfuur voor het bereiden uit de koelkast om op kamertemperatuur te komen.
  4. Kruis de tomaten in en dompel ze 20 seconden onder in kokend water. Leg ze daarna even in ijswater. De velletjes laten dan gemakkelijk los. Ontvel en ontpit de tomaten en snijd het vruchtvlees in stukjes.
  5. Snijd de paprika’s in blokjes.
  6. Snijd de uien in dunne halve ringen.
  7. Bak de kipblokjes in een grote soeppan zonder ze eerst droog te deppen. Je hebt alle specerijen én de ghee nodig voor de smaak en voor het aanbraden. Draai het vuur niet te hoog. De specerijen mogen niet op een te hoge temperatuur verhit worden; dan kunnen ze bitter worden.
  8. Fruit de uien op een zacht pitje even mee. Daarna mogen de paprika’s en de tomaten erbij. De room en het water transformeren het geheel in een soep. Verwarm het gerecht.
  9. Maak de soep op smaak met de bouillonblokjes. Proef en voeg eventueel nog een bouillonblokje toe.
  10. Hak de peterselie fijn en snijd de bosuitjes diagonaal in stukjes. Roer beide vlak voor het serveren door de currysoep.

Tips:

  1. Ik serveer bij mijn Indiase currysoep eigenlijk altijd gefrituurde pappadums, maar knoflooknaan smaakt er ook goed bij!
  2. Ghee is Indiase geklaarde boter. Hij kan tot hoge temperaturen worden verhit. Ghee heeft een nootachtige smaak. Hij is verkrijgbaar in oosterse winkels en in natuurvoedingswinkels. Kun je geen ghee vinden, gebruik dan zonnebloemolie.
  3. De volgende keer op dit blog: het recept voor mijn Thaise currysoep. Heel anders, maar zeker niet minder lekker!
  4. Bekijk ook even mijn Indiase recepten voor een verrukkelijke gehaktcurry en twee fantastische kipcurry's: 

Recept: zo maak je zelf aloo keema matar, een romige en tegelijkertijd pittige Indiase gehaktcurry met blokjes aardappel en erwtjes

Jalfrezi chicken, een pittige curry met gemarineerde kip, tomaat, ui en paprika!


Butter chicken, een romige kipcurry met een authentieke smaak!


    Thaise currysoep met noedels, kip en groenten



      1 opmerking:

      Unknown zei

      Ik heb uw curry als wokgerecht gemaakt en hij was heerlijk, samen met eigengemaakte naanbroodjes. De slagroom heb ik vervangen door wat alprosoyaroom, naast de kokosmelk. Ook heb ik wat kleine blokjes zoete bataat erbij gedaan. Bedankt voor dit goede recept!